آلزایمر
بیماری آلزایمر یک نوع اختلال عملکرد مغزی است که بتدریج تواناییهای ذهنی بیمار تحلیل میرود. بارزترین تظاهر زوال عقل اختلال حافظه است. اختلال حافظه معمولاً بتدریج ایجاد شده و پیشرفت میکند.
بیماری آلزایمر 2 تا 5 درصد اشخاص مسن را دربر میگیرد و گاهی هم بر اشخاص جوانتر حمله میکند.
در اکثر موارد ، بیماری آلزایمر در اشخاص مسن و در فاصله زمانی ۸ تا ۲۰ سال به تدریج رشد میکند. قربانی این بیماری ، ابتدا افت حافظه پیدا میکند و اغلب گم شدن حتی در خانه خود بیمار نیز پیش میآید. به مرور زمان ، بیمار جهتیابی خود را به شدت از دست میدهد، اشخاص و حتی اعضای خانواده خود را نمیشناسد، هیجانهای کودکانه نشان میدهد و از عهده نظافت خود و لباس پوشیدن بر نمیآید.
علایم و نشانههای بیماری آلزایمر:
(1 اختلال حافظه
(2 اختلال در انجام وظایف روزمره
(3 گم کردن زمان و مکان
(4 اختلال در گفتار
(5 اختلال در قضاوت
(6 اختلال در تفکر
(7 تغییر در خلق و خو
(8 جابهجا گذاشتن وسایل
(9 از دست دادن یا کاهش انگیزه زندگی
(10 تغییرات شخصیتی
عوامل موثر در بروز بیماری آلزایمر
بیماری آلزایمر عامل دقیق و مشخص ندارد ولی عوامل متعددی از جمله وراثت، پیری، تغذیه ناسالم، کمبود فعالیتهای ذهنی، انزوا و نداشتن فعالیتهای اجتماعی، استرسها و فشارهای روحی – روانی، صدمه به سر، آلایندهها، شیوه زندگی ناسالم، چاقی و کمتحرکی، بالابودن مزمن و مداوم قند، چربی و فشارخون در بروز آن موثر شناخته شدهاند.
راه پیشگیری قطعی از آلزایمر وجود ندارد اما طبق پژوهشهای انجام شده، راهکارهای ساده و مفیدی وجود دارد که ضمن حفظ سلامت عمومی به «سلامت مغز» نیز کمک میکنند؛
راهکارهایی مانند تغذیه سالم، فعالیت ذهنی و جسمی و اجتماعی، آرامش روانی، محافظت سر از هرگونه ضربه یا صدمه، جلوگیری و درمان بهموقع عوارض بالا بودن قند و چربی و فشارخون، کنترل آلایندهها، داشتن شیوه زندگی سالم و معاینههای دورهای.
بیماری آلزایمر از نظر طب سنتی و توصیه های آن
در طب سنتی یکی از علل فراموشی، سردی مغز محسوب میشود که به همینخاطر توصیه طب سنتی پرهیز از مصرف خوراکهایی با طبع سرد است.
- مصرف ارده با شیره انگور و خرما بهعنوان یک خوردنی بسیار مقوی با طبع گرم در وعده صبحانه ازجمله توصیههای طب سنتی برای پیشگیری از آلزایمر است.
- خوردن روزانه 40عدد مویز نیز از دیگر پیشنهادهای طب سنتی در مقابله با آلزایمر می باشد.
دمنوش گیاهی جینکو موثر درمان اختلالات فراموشی
ترکیبات گیاه جینکو یکی از شناخته شده ترین داروها برای درمان اختلالات فراموشی، آلزایمر و کاهش قدرت حافظه است. جینکو یک گیاه مهم در طب چینی است که دارای خواص آنتی اکسیدانی است و سال هاست که ترکیبات آن در سراسر دنیا برای کمک به تقویت حافظه و فعال کردن مغز به کار می رود.
برای تهیه دمنوش این گیاه می توانید یک قاشق چایخوری برگ خشک گیاه جینکو را با یک فنجان آب جوش به مدت 10 دقیقه دم کرده و میل کنید.
این گیاه با وجود فواید زیادی که دارد در برخی مواردنباید استفاده گردد و یا با نظر پزشک و با احتیاط مصرف شود.
**مصرف این گیاه در زنان باردارو شیرده، افرادی که تحت درمان داروهای ادرار آور هستند، افرادی که داروهای ضد ریفلاکس معده میخورند، افرادی که داروهای فشار خون و آنژین مصرف میکنند و افرادی که داروهای ضدانعقادی مثل آسپیرین میخورند منع مصرف دارد.
توصیه های غذایی در رابطه با بیماری آلزایمر:
- مواد غذایی سرشار از فولات یا اسیدفولیک
کمبود فولات در توانایی و قدرت درک انسانها اختلالاتی به وجود میآورد.
خوشبختانه فولاتی که از مواد غذایی مثل اسفناج و غلات غنی شده جذب بدن میشود زوال قدرت درک انسان را کاهش میدهد.
- مواد غذایی سرشار از ویتامینهای C و E
مصرف مواد غذایی سرشار از ویتامینهای C و E مثل توتفرنگی و بادام میتواند خطر ابتلا به آلزایمر را کاهش دهد.
- منابع غذایی امگا 3
ماهیهای چرب، گردو و روغن زیتون به کاهش خطر ابتلا به بیماری آلزایمر کمک میکند.
- مواد غذایی یا نوشیدنیهای سرشار از فلاوونوئیدها
سیب، گندم، زغال اخته و گریپفروت سرشار از فلاوونوئیدها هستند. سبزیجاتی از قبیل مارچوبه، پیاز، کلم بروکسل، سیر، لوبیا، پیاز، نخودفرنگی و اسفناج نیز منبع فلاوونوئیدها محسوب میشوند.