آیا می دانید فشار خون بالا چیست ؟

 

سرخرگها خون را از قلب به دیگر نقاط بدن می‌رسانند. برای آنکه خون بتواند در این عروق به جریان در آید، نیاز به فشار مناسبی دارد. این فشار جریان خون در سرخرگهای بدن یعنی فشاری که در هر انقباض عضله قلب در اثر برخورد خون به دیواره سرخرگ وارد می‌شود، فشار خون نام دارد .  ( فشار خون بالا عبارت‌ است‌ : از افزایش‌ فشار وارده‌ از جریان خون به‌ دیواره‌ رگ‌های‌ خونی‌ )

هنگامی که سرخرگهای بزرگ ، قابلیت ارتجاع و استحکام طبیعی خود را از دست بدهند و عروق کوچک ، نیز باریکتر شوند، فشار خون بالا می رود. قلب همانند یک پمپ با انقباض و استراحت خود ، خون را به داخل عروق می‌فرستد. در زمانهای مختلف مراحل این پمپاژ ، فشار خون در سرخرگها تغییر می‌کند.

علل فشار خون بالا :

– کشیدن سیگار

– چاقی و اضافه وزن

– بیماری دیابت

– کم تحرکی بدن مثل نشستن طولانی پشت میز کار

– ورزش نکردن

– مصرف زیاد نمک و غذاهای شور

– مصرف کم کلسیم، پتاسیم و منیزیم در غذاها

– کمبود ویتامین D در بدن

– مصرف الکل

– استرس

– افزایش سن

– برخی داروها مثل قرص های ضدبارداری

– زمینه ارثی و ژنتیکی

– سابقه خانوادگی ابتلا به فشار خون بالا

– بیماری مزمن کلیوی

– بیماری ها و یا تومور غدد فوق کلیه

– بیماری ها و یا تومور غده تیروئید

– نواقص مادرزادی موجود در رگ های خونی

علائم فشار خون بالا :

یکی از بزرگترین مشکلات فشار خون بالا این است که به ندرت باعث بروز علائم می شود.

این قضیه به این معناست که ممکن است تا زمانی که یکی از عوارض آن مانند سکته قلبی یا مغزی بروز نکند، فرد از بیماری خود اطلاع پیدا نکند.

با این وجود خون دماغ و قرمزی صورت می تواند نشانه ای از فشار خون بالا باشد.

فشار خون بالا می تواند باعث بروز علائم زیر شود:

– سردرد

– خواب آلودگی

– سردرگمی

– کما

فشار خون طبیعی چقدر است ؟

فشار خون به کمک دو عدد اندازه گیری و بیان می شود. به عنوان مثال گفته می شود که “فشار خون 120 روی 80” یا “فشار خون 12 روی 8”.

عدد اول فشار خون سیستولیک است که نشان دهنده ی حداکثر فشار خونی است که بر اثر ضربان قلب در شریان ها به وجود می آید.

عدد دوم فشار خون دیاستولیک است که نشان دهنده ی حداقل فشار خون موجود در شریان هاست و زمانی را نشان می دهد که قلب در حال استراحت و پر شدن مجدد است.

واحد اندازه گیری فشار خون “میلی متر جیوه – mmHg” می باشد.

فشار خون طبیعی برابر است با 120 روی 80 میلی متر جیوه.

  • ● به طور کلی افرادی که به طور مداوم فشار خون سیستولیک آنها بالای 140 میلی متر جیوه و یا فشار خون دیاستولیک آنها بالای 85 میلی متر جیوه باشد نیاز دارند که برای کاهش فشار خون خود تحت درمان قرار گیرند. افرادی که در معرض خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی مانند سکته مغزی یا آنژین صدری قرار دارند ممکن است با فشار خون پایین تر (130 تا 140 میلی متر جیوه فشار سیستولیک و 80 تا 85 میلی متر جیوه فشار دیاستولیک) نیز تحت درمان قرار بگیرند.

روش های کنترل و کاهش  فشار خون بالا :

 * در فضای باز پیاده روی  کنید. پیاده‌روی تند به شما کمک می‌کند که فشار خون را پایین بیاورید.

* نفس عمیق بکشید. تمرین تنفس آرام و روش های مدیتیشن هم می‌تواند در این خصوص روی شما تاثیر شگفت‌انگیزی داشته باشند. این روش‌ها به شما کمک می‌کنند که به میزان قابل ملاحظه‌ای استرس خود را کاهش دهید و فشار خونتان را نیز کنترل کنید

 *مواد خوراکی سرشار از پتاسیم مصرف کنید. شاید تا کنون از تاثیرات منفی سدیم (نمک) روی فشار خون شنیده باشید. پتاسیم یک ماده معدنی ضروری برای مقابله با تاثیرات بد سدیم است.

*مصرف نمک را کاهش دهید. حتی اگر در خانواده تان سابقه ابتلا به فشار خون بالا را ندارید، کاهش مصرف نمک می‌تواند تاثیر بسیار زیادی روی سلامت شما داشته باشد.

*از مزایای کاکائوی تلخ غافل نشوید. انواع تلخ شکلات ها، حاوی فلاونوئیدهایی هستند که خاصیت انعطاف‌پذیری عروق را بهبود می‌بخشند. لذا شکلات حداقل حاوی 70 درصد کاکائو را مصرف کنید.

رایج ترین گیاهان موثر برکاهش فشار خون را بشناسیم ……..

سیر :

 سیر حاوی گوگر طبیعی بوده که باعث تقویت سیستم ایمنی بدن و کاهش فشار خون می شود و همچنین به کبد کمک می کند تا سموم، فلزات سمی و سایر مواد زائد راحت تر از بدن دفع شوند.

آلیسین موجود در سیر فعالیت پروتئینی بنام آنژیوتانسین2 را مهار می کند، این پروتئین مسئول افزایش فشار خون است، همچنین سیر حاوی ماده ای بنام پلی سولفید است که توسط گلبول های قرمز خون به گازی بنام سولفید هیدروژن تبدیل و باعث گشاد شدن عروق خونی می گردد و با این مکانیزم کمک به کاهش فشار خون می کند.تحقیقات نشان داده افرادی که به مدت 12 هفته بطور روزانه سیر مصرف کرده اند با 10% کاهش فشار خون روبرو شده اند، قابل ذکر است سیر باید بصورت خام مصرف شود و ظاهرا سیر پخته شده اثری بر کاهش فشار خون ندارد.

زیتون :

متخصصان تغذیه می‌گویند: برگ زیتون در کاهش فشارخون مؤثرست. ۲۰ عدد برگ سالم درخت زیتون را به مدت ۱۵ دقیقه در ۳۰۰ گرم آب جوشانده به طوری که مایع به ۲۰۰ گرم تقلیل یابد و سپس آن را صاف و کمی قند به آن اضافه کنید و به مدت ۱۵ روز متوالی مصرف نمائید که در کاهش فشارخون مؤثراست.

زغال اخته :                                         

زغال اخته یک آنتی اکسیدان سرشار از کروم بوده که برای مقابله با فشار خون بالا موثر است مصرف روزانه زغال اخته می تواند فشار خون را ظرف هشت هفته به طور قابل توجهی پایین آورد.

تحقیقات حاکی از آن است که ترکیبات بیواکتیو موجود در زغال اخته به نام آنتوسیانین ها، تاثیر محافظت کننده ای در برابر افزایش فشارخون دارند.

ازگیل :                                                 

 ازگیل یکی از میوه‌هایی است که سرشار از پتاسیم می‌باشد. به همین علت برای افرادی که مبتلا به فشارخون بالا می‌باشند، مناسب است. بسیاری از مطالعات نشان می‌دهد که افراد مبتلا به فشارخون بالا، باید مصرف مواد غذایی سرشار از سدیم را کاهش دهند و در عوض مصرف مواد غذایی سرشار از پتاسیم، منیزیم و کلسیم را افزایش دهند. از این رو مصرف میوه‌هایی که سرشار از پتاسیم می‌باشند مانند موز، گوجه فرنگی، زرشک، ریواس، ازگیل و … برای این افراد بسیار مناسب می‌باشد.

چای قرمز (چای مکی یا چای ترش  )                                     

افرادی که دارای قند، چربی و فشارخون بالا هستند، می ‌توانند یک تا دو نوبت از چای روزانه ی خود را به چای قرمز اختصاص دهند و برای هر بار مصرف، 5 گرم از گل برگ‌ های چای قرمز را داخل یک فنجان ریـخـته و سپس آب جوش بر روی آن بریزند و سرپوشی گذاشته، 10 دقیقه بماند تا دم بکشد، سپس صاف کرده و میل نمایند.

دم کرده این گیاه کاهش‌ دهنده فشار خون،(چون باعث کاهش فشارخون می‌شود بهتر است با معده خالی مصرف نشود)

خنک ‌کننده بدن، رقیق و تصفیه ‌کننده خون،( کنترل‌ کننده کلسترول خون، اختلالات کبدی و صفراوی) و همچنین آرام ‌بخش است که این تأثیر ناشی از عملکرد آنتوسیانین‌ها و پلی‌فنول‌ها می‌باشد.

 

اشتراک گذاری:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *