انواع داروهای خواب آور
خواب کافی برای سلامتی بسیار لازم می باشد. بی خوابی، استرس، اضطراب و تنش از جمله اختلال ها و ناراحتی هایی هستند که مردم سراسر جهان آنها را در طول زندگی شان تجربه کرده و برای رهایی از آن راه های مختلفی را که درمانگران و متخصصان پیش رویشان قرار می دهند، انتخاب می کنند. داروهایی که خواب آور نامیده می شوند برای القا کردن خواب در افرادی که بی خوابی را تجربه می کنند تجویز می شوند .برخی داروهای خواب آور متداول در پزشکی به شرح زیر است:
- بنزودیازپین ها:
آلپرازولام، کلردیازپوکساید، کلونازپام، دیازپام، لورازپام، میدازولام از جمله داروهای متعلق به این دسته هستند که پرمصرف ترین داروهای آرامبخش، خواب آور و ضداضطراب می باشند.
تحمل و وابستگی در مصرف طولانی مدت این داروها بروز کرده و در صورت قطع ناگهانی دارو بروز علائم محرومیت(اضطراب، تحریک پذیری، احساس خستگی، سردرد، بی خوابی، وزوز گوش، سرگیجه، افسردگی و تشنج) را داریم.
خواب آلودگی(شایعترین)، سرگیجه و آتاکسی از عوارض جانبی مصرف بنزودیازپین ها می باشد.
- باربیتورات ها:
قدیمی ترین داروهایی هستند که برای درمان بی خوابی مصرف می شوند.این داروها شامل پنتو باربیتال،سکو باربیتال و فنو باربیتال می باشند.اکنون باربیتورات ها به دلیل قابلیت سوء مصرف بالا(بروز تخمل سریع به اثرات دارو)و پتانسیل مرگ بارشان در صورت مصرف بیش از حد توصیه نمی شوند.
- آنتی هیستامین ها:
اساسا تمام داروهای بدون نسخه که به رفع مشکل بی خوابی کمک می کنند حاوی عاملی با خصوصیات آنتی هیستامینی هستند.دیفن هیدرامین،دیمن هیدرانات و دوکسیلامین در این دسته قرار دارند.از آثار جانبی می توان به خشکی دهان ،تاری دید،یبوست،احساس سر درگمی و مشکلات حافظه اشاره کرد.
- سایر قرص ها:
دارو های آرام بخش و خواب آور جدید زالپلون و زولپیدم به سرعت تبدیل به داروهای انتخابی در درمان بی خوابی شدند.این داروها شروع اثر سریع و طول اثر کوتاهی دارند.وابستگی،تحمل و علائم ترک با این داروها نادر است.سرگیجه،سردرد،خواب آلودگی،رخوت ،تهوع،سوء هاضمه و اسهال میتواند از آثار جانبی این داروها در دوز بالای مصرفی باشد.
به هر حال ، تحقیقات جدید نشان می دهد که داروهایی که برای درمان بی خوابی استفاده می شوند بسیار خطرناک هستند . تاثیرات جانبی داروهای خواب آور شامل خواب آلودگی در طی روز ، معیوب شدن نیروی حرکتی و مهارت های ادراکی و راه رفتن در خواب می باشد که همه این ها منجر به سقوط ها و تصادفات خواهند شد . داروهای خواب آور با آسیب های DNA مرتبط بوده و این امر می تواند به ارتباط این دارو ها با سرطان ها قوت ببخشد .
اسپری ها جایگزین قرص های خواب آور می شوند.
محققان امریکایی موفق به ساخت اسپری متفاوتی شده اند که نه تنها می تواند جایگزین قرص های خواب آور شود بلکه تنها با دو افشانه از اسپری زیر گردن می توان بعد از حداقل یک ساعت به خواب رفت.
محققان دانشگاه استنفورد در رابطه با مزیت های این اسپری نسبت به قرص های خواب آور آورده اند که با کمک این
اسپری نه تنها می توان عوارض جانبی داروها را کاهش داد بلکه فردای روزی که اسپری مصرف شده، هیچ گونه حالت خواب آلودگی یا خستگی در فرد بروز نمی کند.
می توان گفت، این اولین اسپری خواب آوری است که بدین شکل ساخته شده است. مواد اصلی این اسپری را تریپتوفان،تیروزین و ملاتونین تشکیل داده اند.تریپتوفان آمینو اسیدی است که بدن برای تولید یک انتقال دهنده ی عصبی به نام سروتونین به آن نیازمند است. سروتونین احساس آرامش به انسان می بخشد.
این اسپری عوارض داروهای شیمیایی را نداشته و به بافت های بدن نیز آسیب نمی رساند زیرا بدن انسان به طور طبیعی ملاتونین را تولید می کند در نتیجه این اسپری ملاتونین لازم را به بدن می رساند تا بتواند به اختلالات خواب غلبه کند.
میزان تولید ملاتونین در بدن به عواملی مانند میزان نور و روشنایی نیز بستگی دارد. بدن برای خواب به میانگینی از ملاتونین در حدود 0.03mg نیاز دارد در صورتی که داروهای خواب آور میزان فزآینده ای از آن را به بدن می رسانند و دلیل خواب آلودگی فردای مصرف قرص های خواب آور را می توان در همین موضوع دانست.
با وجود این، توافق کلی در این زمینه میان درمانگران و پزشکان در جهان وجود دارد که جایگزین کردن گیاهان دارویی و داروهایی که با منشاء گیاهی تهیه می شوند به جای داروهای شیمیایی انتخابی بهتر و عاقلانه است.
خواص برخی از موثرترین و مفیدترین گیاهان دارویی را که خاصیت آرام بخشی معتدل و ضد استرس دارند را مرور میکنیم:
گل ساعت یکی از معدود گیاهان دارویی است که مصرف خوراکی آن تاثیر بسیار زیادی در درمان اضطراب، استرس، تنش های عصبی و بی خوابی که از شایع ترین عوارض ناشی از این اختلال ها در بدن است، دارد.
بیشتر درمانگران مصرف این گیاه دارویی را به صورت چای با دمنوش به مراجعان شان توصیه می کنند.
اگر در جستجوی یک آرام بخش واقعی و موثر برای درمان بی خوابی خود هستید، توصیه می کنیم پیش از آنکه به سراغ داروهای شیمیایی بروید، یکبار از گیاه سنبل الطیب استفاده کنید.
این گیاه به اعتقاد بسیاری از درمانگران شیوه های طب شرقی از جمله طب سنتی هند، چین و ایران خاصیت بی نظیری در بهبود ساعت خواب و کیفیت آن دارد.
افرادی که مشاغل سخت و دشوار دارند و میزان فشار و استرس کاری آنها زیاد است، بهتر است در طول روز یک یا 2 لیوان از چای یا جوشانده گیاه اسطوخودوس میل کنند.این به آنها کمک می کند تا به افزایش توان سیستم عصبی خود کمک کنند. گیاه اسطوخودوس به دلیل خواص مثبتی که در زمینه کنترل استرس دارد، می تواند سیستم عصبی بدن را در برابر حمله های عصبی یا تنش های اضطرابی ایمن کرده و یک ریلکس کننده گیاهی بسیار مفید برای پیشگیری از بروز حمله های عصبی باشد. در پژوهش های انجام شده معلوم شد این گیاه، مرحله خواب موج آرام را طولانی تر می کند؛ نوعی خواب عمیق که برای سرحال و باانرژی بیدار شدن ضروری است.
افراد زیادی در جهان وجود دارند که در زمان استرس یا عصبانیت یا بروز اختلال در سیستم دستگاه گوارش خود روبرو می شوند. خیلی از این افراد هنگام استرس و اضطراب درد معده راتجربه می کنند. برخی دچار درد در ناحیه روده ها شده و برخی با کندی یا تندی عملکرد دستگاه گوارش روبر می شوند و خلاصه به نوعی دچار مشکل می شوند.
گیاه بادرنجبویه از جمله گیاهان دارویی است که در این زمینه می تواند بسیار موفق عمل کند. این گیاه می تواند دستگاه گوارش را در زمان استرس آرام کرده و فعالیت آن را تنظیم کند.
در حقیقت مصرف این گیاه چه در کنار غذا و چه به صورت چای، موجب بازیابی سیستم عصبی و کنترل دردهای ناحیه معده و روده در زمان استراحت می شود.
شقایق کالیفرنیا، یک متعادل کننده ملایم برای هیجانات و یک درمان آرام بخش برای زمان هایی است که استرس دارید. این گیاه به کاهش اضطراب های روزانه کمک کرده و باعث می شود بدون احساس گیجی و عوارض ناخواسته ای که بیشتر داروهای شیمیایی دارند به خواب بروید.
رازک، گیاهی است که با همان تلخی اش می تواند به خواب شبتان کمک کند و برای مبارزه با اضطراب و بی قراری بسیار مفید است. اگر مدام از خواب می پرید، رازک گیاهی است که به شما این امکان را می دهد تا بتوانید آن قدر در خواب بمانید تا زمانی که به خوبی استراحت نمایید.
مطمئنا این روش های طبیعی برای بهبود بخشیدن به مکانیزم خواب بسیار امن تر و بی خطر تر از دارو های خواب آور می باشند.
باسلام
ممنون از پست خوبتون.