بیماریهایی نوظهور به دلیل استعمال سیگار
آگاه شدن درباره اثرات منفی سیگار بر سلامتی و افزایش محدودیت ها، سیگار کشیدن را در کشورهای پیشرفته به میزان ثابتی کاسته است. در حالی که سیگار کشیدن و مصرف سایر انواع توتون در کشورهای توسعه یافته در حال کاهش میباشد، در کشورهای در حال توسعه، این میزان رو به افزایش است. همچنین سیگار کشیدن در میان افراد دارای سطح تحصیلات و درآمد پائین تر در حال افزایش میباشد…مطالعات نشان می دهد که عوامل ژنتیکی در وابسته شدن یا وابسته نشدن فرد به سیگار نقش دارند. در میان افرادی که مبتلا به اختلالات خاص روانپزشکی میباشند، احتمال سیگار کشیدن زیادتر میباشد!
درست است، سیگار کشیدن یکی از مهم ترین علل بیماری و مرگ قابل پیشگیری میباشد. نیکوتین به شدت سمی است. خوردن حدود ۴۰ میلی گرم نیکوتین خالص، یا مقدار موجود در دو نخ سیگار، کشنده است. اما زمانی که سیگار دود میگردد، بیشتر نیکوتین سوزانیده شده و تنها یک تا چهار میلی گرم آن توسط بدن فرد جذب می شود.
(با سوختن توتون یک قیر چسبناک از ترکیب صدها ماده شیمیایی ایجاد میشود، که سرطان و بیماری راه های هوایی را سبب میگرددد.) با استنشاق دود سیگار، منواکسیدکربن به جای اکسیژن با هموگلوبین موجود در گلبول های قرمز متصل میشود!
مضرات و عواقب مصرف سیگار”
بر طبق تحقیقات سازمان جهانی بهداشت، در هر ٨ ثانیه یک نفر در دنیا به علت استعمال دخانیات جان خود را از دست میدهد.
(نتایج تحقیقات نشانگر آن است، اگر افراد در سنین نوجوانی شروع به “کشیدن سیگار” کنند ) بیش از ٧٠ درصد موارد سیگاری شدن در این مرحله اتفاق میافتد ( و مدت ٢٠ سال یا بیشتر به این عمل ادامه بدهند؛ بین ٢٠ تا ٢۵ سال زودتر از افرادی که به هیچوجه در زندگی سیگار نکشیدهاند، از دنیا خواهند رفت).
تنها سرطان ریه یا بیماریهای قلبی پیامدهای استعمال دخانیات نمیباشد، بلکه مجموعهای از مسایل و مشکلات بهداشتی در ارتباط با مصرف مواد دخانی هست که میتواند بخاطر شرایط جسمانی و مقاومت ایمنی در افراد سیگاری بوجود می آید، که برخی از آنها عبارتند از:
١– از دست دادن موها؛
با ضعیف شدن سیستم ایمنی افراد سیگاری، در اثر مصرف مواد دخانی، بدن این افراد مستعد ابتلا به انواع بیماریها از جمله «لوپوس اریتماتوز» میگردد که این بیماری میتواند عامل از دست دادن موها، ایجاد زخم در دهان، جوشهای پوست روی صورت، سر و دستها گردد…
٢ – آب مروارید (کاتاراکت)؛
افراد سیگاری ۴٠ درصد بیشتر از افراد دیگر در معرض ابتلا به آب مروارید، کدر شدن عدسی چشم و ممانعت از عبور نور و در نهایت نابینایی میباشند.
٣ – چین و چروک؛
استعمال دخانیات باعث از بین بردن پروتئینهای انعطاف دهنده پوست میگردد؛ همچنین باعث تحلیل رفتن ویتامین A و محدود کردن جریان خون در عروق پوست میشود.
پوست افراد سیگاری خشک و دارای خطوط و چین خوردگیهای ریزی در اطراف لبها و چشمهاست.
۴ – ضایعات شنوایی؛
افراد سیگاری ٣ برابر بیش از افراد غیر سیگاری به عفونت گوش میانی مبتلا میگردند.
۵ – سرطان پوست؛
افراد سیگاری ٢ برابر بیشتر از افراد غیر سیگاری در معرض خطر ابتلا به نوعی سرطان پوست (پوسته پوسته شدن، برجستگی روی پوست) میباشند.
۶ – فساد دندانها؛
افراد سیگاری ۵/١ مرتبه بیشتر از افراد غیر سیگاری در معرض خطر از دست دادن زودرس دندانها میباشند!
٧ – پوکی استخوان؛
منواکسید کربن یکی از اصلیترین گازهای سمی در خروجی اگزوز اتومبیل و دود سیگار میباشد، میل ترکیبی این گاز با خون بسیار بالاتر از اکسیژن میباشد. این گاز باعث کاهش قدرت عمل اکسیژن در خون افراد سیگاری حرفهای تا ١۵ درصد میگردد.
استخوانهای افراد سیگاری تراکم خود را از دست داده و به راحتی میشکند، همینطور زمان التیام یافتن و جوش خوردن آنها پس از شکستگی تا ٨٠ درصد زیادتر میگردد.
٨ – بیماریهای قلبی؛
بیماریهای قلبی ـ عروقی ناشی از استعمال دخانیات بیش از ۶٠٠ هزار نفر را در سال در کشورهای توسعه یافته از بین میبرد. استعمال دخانیات باعث افزایش ضربان قلب، بالا رفتن فشار خون، افزایش خطر ابتلا به فشار خون بالا و گرفتگی عروق و نهایتا ایجاد حمله قلبی و سکته میگردد.
٩ – زخم معده؛
استعمال دخانیات مقاومت معده را در برابر باکتریها کاسته؛ همچنین باعث ضعیف شدن معده در خنثی سازی اسید معده و مقاومت در برابر آن بعد از غذا خوردن و بر جای ماندن باقیمانده اسید در معده و در نتیجه خراب شدن دیواره آن میگرددد.
زخم معده افراد سیگاری به سختی درمان میگردد.
١٠– تغییر رنگ انگشتان؛
قطران موجود در دود سیگار در اثر استعمال مستمر دخانیات روی انگشتان و ناخنها جمع شده و باعث تغییر رنگ آنها به قهوهای مایل به زرد میگردد.
١١ – سرطان رحم و سقط جنین؛
مصرف دخانیات در دوران بارداری میتواند باعث افزایش خطر زایمان نوزاد با وزن کم و بروز مسایل بهداشتی در آینده گردد. سقط جنین در مادران سیگاری ٢ تا ٣ برابر زیادتر است.
١٢ – تغییر شکل دادن سلولهای جنسی در مردان؛
استعمال دخانیات باعث کاهش تعداد اسپرم و کاهش جریان خون در آلت تناسلی مردان و ناتوانی جنسی در این افراد میگردد. ناباروری جنسی در مردان سیگاری نیز متداولتر از افراد غیر سیگاری میباشد…
١٣ – سرطان؛
بیش از ۴٠ عنصر سرطان زا در دود سیگار وجود دارد. احتمال سرطان ریه ٢٢ مرتبه بیشتر از افراد غیر سیگاری میباشد.
طبق تحقیقات بیشماری که انجام شده است در صورت ادامه استعمال دخانیات توسط افراد سیگاری، احتمال مبتلا شدن آنها به انواع سرطانهای دیگر مانند: زبان، دهان، غدد، بزاق و حلق (۶ تا ٢٧ برابر)، سرطان بینی (٢ مرتبه بیشتر)، گلو (١٢ مرتبه)، مری (٨ تا ١٠ برابر)، حنجره (١٠ تا ١٨ برابر)، معده (٢ تا ٣ برابر)، کلیه (۵ برابر)، آلت تناسلی مرد (٢ تا ٣ برابر)، لوزالمعده (٢ تا ۵ برابر) مقعد (۵ تا ۶ مرتبه) وجود دارد.
بیماریهای جدیدی با منشاء استعمال دخانیات توسط پزشکان کشف شدهاند. کارشناسان در نتایجی تکان دهنده دریافتهاند استعمال سیگار بسیار خطرناکتر از چیزی است که آنها تا به قبل فکر میکردهاند.
گفتنی است، کارشناسان به تازگی 26 بیماری جدید را کشف کردهاند که علت مستقیم ابتلا به آنها استعمال سیگار است.
بررسیها نشان میدهند، تا به حال ارتباط مستقیمی بین سیگار کشیدن و ابتلا به بیماریهای قلبی-عروقی، نارسایی کلیه، فشار خون بالا، عفونتها و مشکلات تنفسی کشف شده بود.
از جمله بیماریهای مرتبط با سیگار کشیدن میتوان، 12 نوع سرطان، بیماری عروق کرونر قلب، سکته مغزی، دیابت، بیماری انسدادی مزمن ریوی، پنومونی و آنفولانزا، بیماریهای کلیوی، نارسایی روده، بیماریهای قلبی به دلیل فشار خون بالا و عفونتهای درمان ناپذیر را نام برد. این تحقیقات در طول 10 سال بر روی بیش از 180 هزار داوطلب به انجام رسیده است.