بیماری آسم

 

آسم یک بیماری التهابی دستگاه تنفسی است که متأسفانه میزان شیوع این بیماری رو به افزایش می باشد . این بیماری رایج ترین بیماری مزمن در دوران کودکی به شمار می رود. بیماری آسم یا سندرم آسم بیماری است که بسیاری از اندام ها را در بدن انسان درگیرمی کند.

آسم از آن دسته بیماری های مزمن کودکی است که گاهی ممکن است به قدری حاد شود که کودک چند روزی از فعالیت هایش باز بماند.

 ابتلا به آسم و تنگی نفس در سنین قبل از بلوغ، در پسران شایع تر از دختران است در حالی که بعد از بلوغ این نسبت در دختران و پسران برابر است.

30 درصد از بچه هایی که احتمال دارد به آسم مبتلا شوند، تا 1 سالگی و 90 درصد از آنها تا قبل از 5 سالگی علائم این بیماری را نشان می دهند.

کودکان مبتلا به آسم که به طور مرتب و یا گاه گاه بیماری شان عود می کند، ممکن است تا قبل از بلوغ درمان شوند و یا همچنان بعد از بلوغ هم ادامه پیدا کند و به آسم بزرگسالان تبدیل شود.50 درصد از بچه هایی که مبتلا به آسم هستند تا قبل از بلوغ بهبود می یابند.

علائم بیماری آسم

  • بازدم های طولانی
  • خس خس سینه و سرفه در هنگام دویدن و فعالیت

*ممکن است در بسیاری از کودکان زیر یک سال خس خس سینه به علت برونشیولیت باشد که سبب التهاب مجاری هوایی می شود. این کودکان الزاماً مبتلا به آسم نیستند و به تدریج که بزرگتر می شوند و مجاری هوایی آنها عریض تر می گردد، خس خس سینه نیز برطرف می شود اما اگر برونشیولیت تا بعد از 1 سالگی ادامه پیدا کند می تواند تبدیل به آسم  شود.

  • سرفه های خشک در خواب
  • کبود شدن لبها ( سیانوز) که به علت کمبود اکسیژن رخ می دهد.

در برخی کودکان علایم آسم در برخی شرایط شدیدتر می شود. این شرایط عبارتند از:

  • آسم ناشی از ورزش: این وضعیت زمانی که هوا سرد و خشک باشد می تواند بدتر شود.
  • آسم ناشی از آلرژی:این نوع آسم در اثر آلرژن های خاص مانند آلرژن های مربوط به حیوانات خانگی، سوسک یا گرده گل ها ایجاد می شود.

والدین چگونه می‌توانند تشخیص دهند که فرزندشان مبتلا به آسم است؟

گاهی اوقات تشخیص اینکه کودک علائم آسم یا نشانه‌هایِ سرماخوردگی را بروز می دهد یا به سایر بیماری‌های تنفسی مبتلاست، دشوار است.

 پزشک کودکتان را معاینه کرده و تاریخچه بیماری او (شامل تاریخچه بهداشتی خانواده) را به دقت بررسی می‌کند تا بتواند بیماری را تشخیص دهد.

اگر کودکِ شما مرتب سرفه می‌کند و آلرژی یا اگزما دارد و در خانواده شما نیز سابقه آسم و آلرژی یا اگزما وجود دارد (خصوصاً اگر شما و همسرتان هر دو این سابقه را دارید)، احتمال زیادی می‌رود که کودک شما آسم داشته باشد.

نشانه‌های این بیماری معمولاً در شب‌ها وخیم‌تر می‌شود.

برای تشخیص دقیق آسم، از ریه های کودک عکس گرفته می شود.

عوامل موثر در ابتلا به آسم:

ابتلا به آسم به دو عامل ژنتیکی و محیطی بستگی دارد.

 در خانواده ای که زمینه ی ژنتیکی ابتلا به آسم دارند، اگر یکی از والدین به این بیماری مبتلا باشند، احتمال اینکه فرزندشان هم به آسم مبتلا شود 25 درصد است.

 همچنین اگر پدر و مادر هر دو آسم داشته باشند، درصد ابتلای فرزندشان به این بیماری به 50 درصد می رسد. باید بدانید که آسم و آلرژی از یک خانواده اند و اگر یکی از والدین یا هر دو دچار آلرژی باشند احتمال بروز آسم هم در کودک هست.

از عوامل محیطی که منجر به بروز آسم می شوند می توان به وزن کمتر از 2500 گرم نوزاد در هنگام تولد اشاره کرد و همچنین سیگاری بودن مادر، بزرگ شدن در خانواده ی پرجمعیت، قرار گرفتن در معرض آلرژن ها (عوامل حساسیت زا) مانند آلودگی هوا و سن کمتر از 20 سال مادر در هنگام تولد از عوامل دیگر هستند.

 در فصل های سرد و مخصوصا در زمستان، حملات آسمی شدت می یابند بنابر این تعدادی از عوامل ویروسی مانند آنفلوآنزا و پارا آنفلوآنزا می توانند زمینه ی ابتلا به آسم و شدت این حملات را در کودکان افزایش دهند. مشکلات احساسی و رفتاری هم می توانند منجر به بروز آسم شوند، بنابر این اگر کودکان در محیط هایی که برایش تنش زا و استرس زا باشند، قرار بگیرند، ریسک حملات آسمی در آنها زیاد می شود.

 همچنین برای جلوگیری از حملات آسمی در کودکان، نباید رطوبت هوا از 50 درصد بیشتر باشد.

نقش مواد غذایی در بیماری آسم

تحقیقات نشان داده است که میوه، سبزی و روغن ماهی استفاده از داروهای آسم را کاهش داده و کارکرد تنفسی را بهتر می کنند اما در مقابل مصرف غذاهای فست فود در تشدید علائم آسم موثرند.

تحقیقی نشان داده است که نوجوانان و کودکانی که بیش از سه بار در هفته همبرگر، سیب زمینی سرخ کرده و فست فودهای دیگر می خورند، 40 درصد بیشتر از دیگران احتمال ابتلا به آسم دارند و در مقابل خوردن میوه به محافظت از کودکان و نوجوانان در برابر آسم و آلرژی کمک می کند.

خوردن سه یا چند وعده میوه در هفته علائم شدید آسم را 11 درصد  در نوجوانان و 14 درصد در کودکان کاهش می دهد.

درمان های خانگی مفید برای بیماری آسم:

– افزودن عسل و روغن زیتون به شیر گرم می‌تواند به دفع حملات آسم کمک کند.

– مصرف انجیر خشک  در درمان این بیماری بسیار موثر است.

– نوشیدن نصف لیوان جوشانده شنبلیله همراه با آب زنجبیل یک روش درمانی طبیعی بسیارعالی برای این بیماری است.

– یکی دیگر از راه‌های موثر برای درمان این بیماری استفاده از چای زنجبیل به همراه آبلیمو است.

اشتراک گذاری:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *