تبخال
تبخال در اثر ویروسی به نام هرپس بوجود می آید. این ویروس از طریق تماس با پوست یا مخاط فرد بیمار، به فرد سالم منتقل می شود.
راه های انتقال تبخال
معمولا ویروس تبخال در لب فرد مبتلا قرار دارد، حتی اگر آن فرد تبخال نزند. بنابراین یکی از مهمترین راه های انتقال این ویروس، روبوسی کردن است.
از آنجایی که این ویروس در بزاق هم موجود است، لذا استفاده از بشقاب، چنگال، قاشق، چاقو و لیوان فرد مبتلا، می تواند تبخال را منتقل کند.
عوامل افزایش دهنده خطر ابتلا به تبخال
تب، آنفلوآنزا ، سرماخوردگی، فشارهای روحی و روانی ، صدمات به لب یا جراحیهای روی نواحی دهان و لب، قاعدگی، سوء تغذیه ،مراجعه به دندانپزشکی که معمولاً دهان حین انجام کار بیش از حد معمول باز میشود ،نور خورشید و… از جمله شرایطی هستند که فرد را مستعد بروز تب خال می کند.
جلوگیری از تبخال
– زمانی که تابش نور خورشید زیاد است، بیرون نروید.
– کرم ضدآفتاب روی لب خود بمالید.
– استرس خود را کنترل کنید و آرام باشید.
– استراحت کافی داشته باشید و ورزش روزانه را انجام دهید تا سیستم ایمنی بدنتان تقویت شود.
– هنگامی که فردی به تبخال مبتلا شد، با او روبوسی نکنید و از مسواک، وسایل غذاخورردن و یا لیوان او استفاده نکنید.
– چشمان خود را زیاد نمالید.
– با تغذیه مناسب، سیستم ایمنی بدن خود را تقویت کنید.
تغذیه مناسب در فرد مبتلا به تبخال
تا میتوانید شیر بخورید
درصورتی که به دلایل مختلف مثل استرس یا اضطراب دچار بیماری تبخال شدید نوشیدن شیر و مصرف ماست و خامه را در رژیم غذایی خود بگنجانید. بهتر است در تمامی وعدههای غذایی خود از شیر یا ماست استفاده کنید.
افراد مبتلا به تبخال برای تسریع بهبود این بیماری کافی است در مدت زمانی که به تبخال مبتلا هستند از خوردن خوراکیهایی مانند بادام زمینی و انواع خوراکیهای تشکیل شده از آن مانند کره بادام زمینی و شیرینی بادام، عدس، آجیل، گندم، کاکائو و جو پرهیز کنند. مصرف این موادغذایی حتی اگر اندک باشد موجب تحریک تبخال شده و موجب افزایش حساسیت و درد در بیمار میشود.
درمان تبخال
تبخال عموماً بدون نیاز به درمان پس از 7 تا 10 روز برطرف مىشود. اگر به حملات مکرر تبخالى دچار مىشوید، پزشکتان ممکن است داروهاى ضد ویروسى برایتان تجویز کند.
استفاده از دارو مى تواند طول دوره ابتلا به تبخال را کوتاه کند و درد شما را کاهش دهد.
چه وقت باید به پزشک مراجعه کرد؟
تبخالها عموماً بدون درمان بهبود مىیابند. اما در موارد زیر باید به پزشک مراجعه کنید:
– دچار بیمارى دیگرى هستید که باعث اختلال دستگاه ایمنى شما شده است.
– تبخال هایى دارید که پس از یک تا دو هفته به خودى خود بهبود نمىیابند.
– علائم بیمارى شدید است.
– عودهاى مکرر تبخال در شما رخ مىدهد.
درمان های طبیعی و سریع تبخال
گل همیشه بهار
گل همیشه بهار از داروهای طبیعی و گیاهی برای درمان تبخال به ویژه تبخال دهانی است. شست و شوی تبخال با کمک عصاره همیشه بهار علاوه بر آن که به کنترل و از بین رفتن ویروس ها کمک می کند موجب تسریع روند درمان در بیمار نیز می شود. این مرهم علاوه بر خاصیت ضدویروسی موجب کاهش درد و سوزش تبخال نیز می شود. برای تهیه این عصاره کافی است 3 قاشق از گیاه خشک شده گل همیشه بهار را در 2 لیوان آب بجوشانید تا یک لیوان از این عصاره باقی بماند، سپس محل تبخال را با کمک پنبه و عصاره این گیاه شست و شو دهید.
روغن چای
استفاده از روغن چای تأثیر زیادی در پیشگیری از انتقال تبخال به سایر قسمت های عضو درگیر از قبیل لب و داخل دهان دارد.
روزی دو بار پنبه ای تمیز را به روغن چای آغشته کنید و روی تب خال قرار دهید.
این روغن به دلیل تحریک سیستم ایمنی بدن و افزایش توان آن برای مقابله با ویروس تبخال، تأثیر زیادی روی از بین رفتن تبخال دارد.
سیر رنده شده
یک حبه سیر بردارید و آن را به دو نیم کنید. آن را به مدت 10 دقیقه روی تبخال تان بگذارید. این کار را روز چند مرتبه تکرار کنید.
سیر روند گسترش تبخال را به سرعت کاهش می دهد و به اصطلاح آن را خشک می کند.
جعفری
یکی دیگر از روش های درمان تبخال دهانی شست وشوی محل تبخال با عصاره یا جوشانده ریشه گیاه جعفری است.
شست وشوی محل تبخال با این عصاره که یکی از طبیعی ترین داروهای ضدویروس هرپس است، موجب تسکین درد و افزایش سرعت درمان می شود. علاوه بر این افرادی که با جوشانده به دست آمده از ریشه جعفری محل تبخال و اطراف آن را شست وشو دهند از انتقال بیماری به بخش های دیگر لب، لثه و زبان پیشگیری می کنند.