بیماری التهابات روده

بیماری التهابات روده

بیماری‌های التهابی روده که با التهاب در جدار روده ها مشخص می‌شوند به دو دسته بزرگ کولیت اولسراتیو و کرون تقسیم می‌گردند. بیماران ممکن از درجاتی از هریک از بیماری‌ها را با هم داشته باشند که به آن کولیت نامعین گفته می‌شود.

۱– کولیت اولسراتیو

کولیت اولسراتیو  یک بیماری التهابی روده است که معمولاً درمحدوده سنی پانزده تا سی سالگی و پنجاه تا شصت سالگی بروز می کند. این بیماری هر دو جنس زن و مرد را به طور مساوی تحت تاثیر قرار می دهد.    علت این بیماری، ناشناخته است ولی زمینه ژنتیکی، اختلال خود ایمنی و عفونت ها از جمله دلایل بیماری محسوب می شوند.عوارض کولیت اولسراتیو می تواند شامل بزرگ شدن بیش از حد روده بزرگ به همراه تب و کم خونی (به دلیل خونریزی از روده بزرگ) باشد. در درصدی از موارد در صورت مزمن شدن بیماری، بدخیمی نیز بروز می کند اما برای کاهش علایم و کمک به درمان میتوان از روشهای زیر نیز استفاده کرد:

  1. کاهش حجم وعده های غذایی
  2. مصرف زیاد مایعات (هر بار حجم کمی آب مصرف کنید ولی دفعات آن را افزایش دهید.)
  3. از مصرف غذاهای چرب و سرخ شده خودداری کنید.
  4. از مصرف غذاهای فیبردار خودداری کنید.

در ضمن استرس نیز به مقدار زیادی دفعات حمله بیماری را بالا میبرد لذا سعی کنید از برنامه های آموزشی کنترل استرس استفاده کنید.همچنین برای این بیماران که سابقه بیماری شدید بیش از ۸ تا ۱۰ سال یا سابقه ۱۰ تا ۱۵ ساله کولیت سمت چپ دارند کولونوسکوپی سالانه یا دو سال یکبار همراه با بیوپسی توصیه میشود.

۲- کرون

در بیماری کرون برخلاف کولیت السرو، همه لوله گوارش از دهان تا مقعد گرفتار می‌شود، ولی بیشتر قسمت انتهایی روده باریک یا ایلئوم و  قسمت ابتدایی روده بزرگ یا سکوم گرفتار می‌شود. بیماری کرون می‌‌تواند لایه‌های عمقی جدار لوله گوارش را گرفتار کرده و زخم‌های بسیار عمیق با دهانه بسیار کوچک به نام گرانولوما ایجاد کند. درد شکمی‌ همراه‌ با دل‌ پیچه‌ خصوصاً پس‌ از غذا ایجاد می شود این درد گاهی‌ در قسمت‌ پایینی‌شکم‌ در سمت‌ راست‌ است‌ که‌ با آپاندیست  ممکن‌ است‌ اشتباه‌ شود.از دیگر علایم این بیماری می توان به کاهش‌ اشتها و وزن‌، حساس‌ بودن‌ شکم‌ به‌ هنگام‌ لمس‌؛ وجود توده‌ شکمی‌ که‌ شاید لمس‌ شود، گاهی‌ اجابت‌ مزاج خون  آلود وعقب‌ماندگی‌ رشد در کودکان اشاره نمود.بیماری کرون همچنین می‌تواند باعث به وجود آمدن فیسور، زخم، آبسه و فیستول در ناحیه اطراف مقعد شود. همچنین بیمار ممکن است به علائم خارج روده‌ای از قبیل راش‌های پوستی، درد مفاصل، التهاب چشم، و با شیوع کمتر اختلالات کبدی مبتلا شود. بیماری کرون علاوه بر تأثیر روی عمل هضم غذاها، باعث پوکی استخوان، مشکلات چشمی، درد کمر، التهاب مفاصل، مشکلات کبدی، سنگ کیسه صفرا، ناراحتی های پوستی و افسردگی می شود.

بیماری کرون روی بسیاری از قسمت های چشم تأثیر می گذارد مثل قرنیه، مجاری اشک و پرده بیرونی سفیدی چشم ملتحمه وقتی شعله های بیماری کرون کنترل شوند؛ بیشتر مشکلات چشمی بهبود پیدا می کنند.

شایع ترین مشکلات پوستی این بیماران عبارتند از:

– اریتما نودوزوم: برآمدگی قرمز پوستی که در طی شعله ور شدن بیماری کرون رخ می دهد.

– پیودرما قانقرنوزوم: زخم های پوستی که بیشتر روی ساق و قوزک پا بروز می کنند.

– فیستول های انترا کاتانئوس:مجراهای غیرطبیعی که از روده ها به سمت پوست تشکیل می شوند.

عوامل تشدید کننده بیماری   

سابقه‌ آلرژی‌ غذایی

سابقه‌ خانوادگی‌ بیماری‌ کرون‌

شاید سیگار کشیدن‌ هم‌ یکی‌ از عوامل‌ خطر باشد

 

اشتراک گذاری:

یک دیدگاه برای “بیماری التهابات روده”

  1. Justine &n;;bb&npsps  nous dit le Assalâmou alaykoum wa rahmatoullâhi ta’alâ wa barakâtouhou,La revendication c’est que la communauté musulmane soit respectée, n’est-ce pas ?Nestlé doit présenter ses excuses aux musulmans tout en apportant les correctifs nécessaires.Wa salâm

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *