دلایل خمیازه کشیدن چیست ؟

3

بر این اساس، خمیازه کشیدن یک عمل بدوی است که در سیر تکامل انسان جا مانده است.

خنده و خمیازه به گونه ای غیر عادی قابل سرایت هستند، به طوری که تنها مطالعه درباره خمیازه کافی است تا شما نیز تمایل به آن پیدا کنید.

در واقع خمیازه یک بازتاب است و شما نمی توانید به راحتی آن را متوقف کنید. این رفتار علامتی از تغییر حالت میان هوشیاری و خواب آلودگی، و برعکس است. خمیازه کشیدن هیچ ارتباطی با کسب اکسیژن بیشتر برای فرد ندارد.

دلیل اینکه برخی افراد با مشاهده خمیازه دیگران، خود نیز آن را تکرار می کنند، نوعی پدیده ارادی موسوم به مجاورت می دانند.

خمیازه عبارت است از باز کردن دهان و تنفس عمیق به صورت غیر ارادی که تقریباً از زمان پیش از تولد و به عبارت دقیق تر از دوره جنینی و یازده هفتگی قابل مشاهده است.

در ارتباط با خمیازه دو نظریه عمده مطرح است؛

  1. نخست تئوری فیزیولوژیکی که طبق آن کمبود اکسیژن همراه با افزایش میزان دی اکسید کربن در خون باعث می شود گیرنده های حسی پیام خاصی را به مغز منتقل کنند و قسمت غیرارادی مغز فرمان خمیازه را صادر کند.
  1. نظریه دوم، تئوری خستگی است که خمیازه را نوعی واکنش طبیعی بدن در این مواقع می داند.

زمانی که فرد خمیازه می کشد، مقادیر بیشتری اکسیژن از طریق گشاد شدن مجاری تنفسی، وارد ریه ها می شود و درصد این گاز حیاتی در خون افزایش می یابد.

در 90 درصد موارد، خمیازه کشیدن به دنبال افت اکسیژن در بدن فرد رخ می دهد. برای مثال بعد از مدتی نفس کشیدن به صورت مقطع و کوتاه، ناگهان شخص خمیازه می کشد و با این کار بدن او میزان اکسیژن مورد نیاز را دریافت می کند، پس در حقیقت خمیازه پاسخی به نیاز فرد برای دریافت هوای بیشتر است، نه دلیلی بر خواب آلودگی.

خمیازه بی اختیار انجام می شود، زیرا در مغز ما مرکزی است که نفس کشید نمان را تنظیم می کند. اگر مقدار زیادی گاز کربنیک در بدن ما وجود داشته باشد، این مرکز فعال می شود و ما بی آنکه بخواهیم، نفس عمیقی کشیده و گاز کربنیک را بیرون می دهیم.

هر چند علل و چگونگی دقیق خمیازه کشیدن مشخص نیست، اما دیدن، شنیدن یا حتی فکر کردن به خمیازه نیز می تواند فرد را به انجام آن وا دارد، زیرا نگاه کردن و شنیدن صدای خمیازه روی مغز ما اثر می گذارد و باعث خمیازه می شود.

پیش از این تصور عمومی این بود که ما تنها هنگام خستگی خمیازه می کشیم، اما ما موقع بیدار شدن از خواب و هوشیاری کامل نیز خمیازه می کشیم.

امروزه می دانیم ریه ها مسئول سنجش میزان اکسیژن نیستند و از طرفی دیده شده که حتی جنین انسان در شکم مادر با ریه های پر از آب خمیازه می کشد.

این نظریه معتقد است که خمیازه کشیدن، نوعی روش ارتباطی میان موجودات است، به این معنی که جانوران با انجام این عمل، تغییرات ایجاد شده در محیط یا درون خود را به یکدیگر اطلاع می دهند.

در واقع خمیازه یک بازتاب است و شما نمی توانید به راحتی آن را متوقف کنید. این رفتار علامتی از تغییر حالت میان هوشیاری و خواب آلودگی، و برعکس است. به اعتقاد او خمیازه کشیدن هیچ ارتباطی با کسب اکسیژن بیشتر برای فرد ندارد.

دلیل اینکه برخی افراد با مشاهده خمیازه دیگران، خود نیز آن را تکرار می کنند ، نوعی پدیده ارادی موسوم به مجاورت می دانند.

چرا خمیازه مسری است؟  

قدرت خمیازه خیلی زیاد است حتی خواندن درباره آن یا دیدن کسی که در تلویزیون خمیازه می کشد و یا فکرکردن به آن باعث خمیازه کشیدن می شود. اما وقتی به دنبال دلیل علمی هستیم بحث‌های زیادی راجع به آن می‌شنویم.در اینجا تمام آنچه که راجع به خمیازه باید بدانید را ذکر می‌کنم.

خمیازه افزایش‌دهنده اکسیژن بدن نیست.

شما ممکن است فکر کنید که وقتی اکسیژن بدن کم است خمیازه می‌کشیم اما متخصصان معتقدند وقتی خمیازه می‌کشیم میزان دریافت اکسیژن کمتر می‌شود تا اینکه بیشتر شود.

خمیازه یک رفتار فیزیکی که در طول زمان یادمی‌گیریم نیست.

اگر خمیازه یک رفتار فیزیکی است که انسان در طول زمان یاد می‌گیرد کودکی که تازه به دنیا آمده است و عمیق‌ترین خمیازه‌ها را می‌کشد این رفتار را از کجا یاد‌گرفته است؟

خمیازه مانند فن کامپیوتر مغز شما عمل می‌کند.

 خمیازه وقتی اتفاق می‌افتد که مغز تحت فشار زیاد کار است. در این حالت همان‌‌طور که فن کامپیوتر حرارت آن را کنترل می‌کند. خمیازه هم مغز را خنک می‌کند. یک خمیازه تا ۲درجه فارنهایت مغز را خنک می‌کند درحالیکه چند خمیازه پشت سر هم تا ۷ درجه فارنهایت گرما و حرارت مغز را کم می‌کند.

خمیازه باعث می‌شود تمرکز خود را به دست بیاورید.

 همه ما به خاطر خمیازه کشیدن در یک مراسم مهم مثل سمینارهای کاری و یا مراسم ختم خجالت‌زده شده‌ایم. در واقع این باور قدیمی که وقتی خسته و کسل باشیم خمیازه می‌کشیم کاملا درست است. در این مواقع خمیازه کمک می‌کند حواسمان را جمع کنیم و تمرکز و هوشیاری از دست رفته را حداقل تا خمیازه بعدی به دست بیاوریم.

اما اینکه خمیازه چرا مسری است و خیلی زود به بقیه اعضا سرایت می‌کند یک دلیلش همین افزایش هوشیاری است خمیازه کشیدن باعث می‌شود همدیگر را از حالت بی‌حالی خارج کنیم. دلیل دیگر این مسئله، کاملا به حس همدردی و همزادپنداری بستگی دارد.کسانی که بیشتر احساس همدردی با دیگران می‌کنند بیشتر در مقابل خمیازه دیگران خمیازه می‌کشند. فقط کافیست در جمعی باشید که دوستشان ندارید خمیازه آنها خیلی کمتر به شما تاثیر می‌گذارد.

خمیازه حال و فضای روحی را تغییر می‌دهد.

 بعد از مدتها وقتی ورزش می کنید و یا می‌دوید در کمال تعجب خمیازه می‌کشید این امر کاملا طبیعی است تمام ورزشکاران قبل از مسابقه خمیازه می‌کشند. این دیگر نه به خاطر خستگی است نه به خاطر عدم تمرکز. خمیازه اسلوب ورزشکاران را تغییر می دهد در واقع وقتی بدن شما در حال تغییر از یک حالت به حالت دیگر است خمیازه می‌کشید مثل صبح‌ها موقع از خواب بیدار شدن و یا شبها هنگام به خواب رفتن.

واگیری خمیازه از طریق چشم ها !

 تصاویری که اخیرا از رشته های اعصاب تهیه شده، نشان میدهد که نقطه مشترکی از مغز، هم در هنگام عکس العمل به خمیازه و هم در مقابل خمیازه کشیدن دیگران ایفای نقش میکند.

برای آزمایش این تصور کلی، تیم دانشگاه آزمایشی انجام دادند که در آن به مطالعه رفتار دانشجویان روانشناسی و مهندسی در این مورد پرداختند. برای انجام این پژوهش، هر کدام از دانشجویان در اتاق انتظار مجزایی قرار گرفت و هم اتاقی آن ها که در واقع محققی بود که در عرض 10 دقیقه، 10 بار خمیازه کشید و تعداد پاسخ دانشجویان به خمیازه هایشان را ثبت کردند.

بعد از این مرحله از تمام شرکت کننده ها خواسته شد تا مهارتهای همدلانه خود را محک بزنند، به این ترتیب که تصویر چند چشم در اختیار آنها قرار میگرفت که آنرا تفسیر کنند. البته احساساتی که از خود نشان دادند، توسط محققان ثبت شد.

نتیجه این تحقیق مشخص کرد کسانی که در پاسخ به خمیازه دیگران، بیشتر واکنش نشان میدهند، همان هایی هستند که از حس همدلی بیشتری بهره مندند. همچنین تفاوت قابل ملاحظه ای بین 2 گروه مورد مطالعه وجود داشت.

دانشجویان روانشناسی نسبت به خمیازه مسری حساس تر بودند و نمره بسیار بیشتری نسبت به دانشجویان مهندسی در آزمون همدلی کسب کردند .

هنگامی که فردی خمیازه می کشد، افراد دیگر با دیدن او تمایل بیشتری به خمیازه کشیدن نشان می دهند. این پدیده علاوه بر انسان ها در بسیاری از پستانداران که به صورت جمعی زندگی می کنند نیز مشاهده می شود. حال این امر ارتباط مستقیمی با نوع شخصیت اجتماعی فرد دارد. افرادی که دارای شخصیت روانی ضد اجتماعی هستند، به شدت کمتر از افرادی اجتماعی تحت تاثیر این زنجیره انتقال خمیازه قرار می گیرند.

اشتراک گذاری:

یک دیدگاه برای “دلایل خمیازه کشیدن چیست ؟”

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *