ستون فقرات و عواملی که باعث صدمه به آن می شوند

 

یکی از عوامل مهم صدمه به ستون فقرات است. فشار وارد شده بر ستون فقرات به مرور باعث تخریب ساختمان‌های اطراف مهره‌ها و صدمه به مهره‌ها و دیسک شده و همچنین فرد را دچار درد و بیماری‌های مربوط به ستون فقرات می‌کند.

ستون فقرات از سه قسمت تشکیل شده است:

· 7 مهره در ستون فقرات گردنی

· 12 مهره در ستون فقرات مهره های سینه ای یا توراسیک

·  5 مهره ستون فقرات ناحیهٔ کمر یا لومبار (lumbar)

در فاصله بین مهره‌ها، دیسک قرار گرفته که باعث حرکت آسان مهره‌های استخوانی شده و اجازه می‌دهند که به آسانی روی هم جابجا شوند. مهره‌ها و دیسک‌ها با لیگامان‌ها(رباط ها) و عضلات پوشیده می‌شوند. عضلات علاوه بر محافظت از ستون فقرات، باعث حرکات بهتر مهره‌ها روی هم می‌شوند. همچنین در صورت صدمه دیسک و لیگامان، به عضلات فشار وارد شده و این فشار به مهره‌ها نیز انتقال یافته و به مرور زمان باعث تخریب آن‌ها و بیماری‌های ستون فقرات می‌شود.

عواملی که به ستون فقرات صدمه وارد می کنند کدامند؟

حمل اجسام سنگین

نشستن نادرست

راه رفتن نادرست

یکی از عوامل مهم صدمه به ستون فقرات است. فشار وارد شده بر ستون فقرات به مرور باعث تخریب ساختمان‌های اطراف مهره‌ها و صدمه به مهره‌ها و دیسک شده و همچنین فرد را دچار درد و بیماری‌های مربوط به ستون فقرات می‌کند.

صدمه دیدن ستون فقرات در کودکان

در کودکان سنین مدرسه، حمل کوله‌پشتی که اغلب سنگین‌تر از استاندارد معمول است، باعث ایجاد:

 *انقباض و گرفتگی در عضلات اطراف مهره‌ها

*فشار و کشش لیگامان‌های حمایت کننده ستون فقرات

 *انتقال این فشار به دیسک و مهره‌ها

می‌شود که می‌تواند به صورت حاد، باعث درد ستون فقرات و به شکل مزمن باعث ایجاد دفرمیتی(دفرمه شدن ستون فقرات) در ستون فقرات و صدمه دایمی شود.

همچنین این فشار به مهره‌ها می‌تواند باعث کم شدن ارتفاع دیسک و تخریب عناصر تشکیل دهنده آن شده و به تدریج باعث پاره شدن دیسک و ایجاد دیسکوپاتی نیز شود. خم شدن بیش از حد کودک به جلو یا خم شدن او به سمت عقب، در هر دو صورت می‌تواند ایجاد صدمات دایمی به ستون فقرات و ایجاد دفرمیتی کند.

چه کسانی مستعد ابتلا به کمردرد هستند ؟

مردان و زنان به یک نسبت مبتلا می شوند. احتمال ابتلا به کمر درد درسن 50-30 سالگی بیشتر است.

توصیه هایی برای سلامت کمر

از بی حرکتی پرهیز کنید و ورزش را وارد زندگی روزمره خود کنید، سعی کنید روزی نیم ساعت قدم بزنید (پیاده روی سریع)، بیش از 25 دقیقه ننشینید، هر 25 دقیقه حداقل 5 دقیقه راه بروید و ورزش های کششی انجام دهید. هنگامی که نشسته اید زیر پاهای خود یک چهار پایه کوتاه بگذارید یا یک پا را روی پای دیگر بیندازید. از پزشک خود در مورد ورزش های تقویتی و کششی مناسب سن خود سوال کنید.

1-  قوز نکنید. وقتی در وضعیت عادی می ایستید یا می نشینید وزن به صورت مناسب روی کمر وارد می شود.
2- اگر صندلی شما محل مخصوص قوس کمر ندارد یک حوله لوله شده یا با لشتک در ناحیه مزبور قرار دهید.
3- کفش های پاشنه کوتاه و راحت بپوشید.
4-  روی تشک خیلی نرم نخوابید.
 5- وقتی می خواهید چیزی از روی زمین بردارید زانوهایتان را خم کنید، از کمر خود استفاده نکنید.
 6- سیگار جریان خون ستون فقرات و دیسک را کاهش می دهد آن را ترک کنید.
7-  درموقع بلند شدن از بستر حتما از پهلوی خود بلند شوید.
8- هنگام پوشیدن کفش و جوراب روی صندلی یا لبه تخت نشسته ومچ پای خود را روی زانوی مخالف قراردهید و حتی المقدور به جلو خم نشوید، همینطور بهتر است شلوار خود را در حالت درازکش یا نشسته بپوشید.
 9- حتما پیاده روی در سطح هموار را جزو برنامه روزانه خود قرار دهید. حد شما برای پیاده روی، شروع درد در کمر یا پاها و یا بی حسی و گزگز در پاها می باشد که در اینصورت بایستی مدت کوتاهی استراحت نمائید و دوباره ادامه دهید. در هنگام پیاده روی توجه داشته باشید که دست های شما از طرف بدن بطور کامل حرکت کنند و عضلات شکم خود را بداخل بکشید تا فشار روی ستون فقرات به حداقل برسد.
10- موتور سیکلت سواری خصوصا در خیابان های پر دست انداز مضر است.

اشتراک گذاری:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *