سیستم دستگاه گوارش

 
 

سیستم دستگاه گوارش

سوءهاضمه:

تعریف : سوء هاضمه به احساس ناراحتی مبهم در شکم یا قفسه سینه گفته می شود که هیچ علت ارگانیک مشخص برای آن یافت نشده است .

 این احساس ناراحتی هنگام غذاخوردن یا بعد از آن ایجاد می شود . معده ، مری و روده کوچک درسوء هاضمه درگیر هستند .

مراقبت مناسب چنین بیمارانی شامل مراقبت شخصی و بررسی توسط پزشک می باشد . درموارد شدید و طول کشیده بیماری ، مراجعه به پزشک جهت بررسی علل ارگانیک ) عضوی (سلامت عمومی بدن ،داروهای مصرفی ضرورت دارد .

علت بروز بیماری های عملکردی دستگاه گوارش چیست و چه علائمی دارد؟

– عادات غذایی و نحوه تغذیه افراد تاثیر شگرفی در بروز بیماری های عملکردی دستگاه گوارش دارد به گونه ای که مصرف غذاهای پرچربی و ادویه جات باعث تشدید این بیماری ها می شود تا جایی که نوعی حساسیت به انواع خاصی ازغذا در بیماران مشاهده می شود که به این بیماران تیپ حساسیت آلرژیک    می گویند .

تند وکند شدن حرکات دستگاه گوارش ، اختلال در معده ،مری و اثنی عشر )حس احشاء( و اختلال در تطابق اعضای گوارش با موادی که وارد آنها می شود از علائم بیماری های عملکردی گوارشی است که به صورت درد سر دل یا کل شکم ، دل پیچه ، اسهال یا سر و صدای شکم در افراد بروز می کند .

علائم این نوع بیماری های آزار دهنده است و این در حالی است که بیماریهای عملکردی دستگاه گوارش هیچگاه به سرطان و بیماریهای بدخیم تبدیل نمی شود.

بیماری های دستگاه گوارش:

زخم معده

 زخم اثنی عشر

ورم معده

رابطه هلیکوباکتری وزخم معده

سوءهاضمه

بیماری لوزالمعده هلیکوباکتری و سرطان معده

علائم و نشانه ها:

در نظر بعضی از بیماران سوء هاضمه به آروغ زدن ، اتساع شکم احساس گاز زیاد در شکم و سیری زود رس اطلاق می شود که به آن ترش کردن همراه با نفخ می گوییم .

بعضی از علائم سوءهاضمه عبارتند از :

احساس درد خورنده یا سوزش شکم

 نفخ

 احساس پری درشکم (احساس گاز زیاد)

 سوزش سر دل

 بازگشت محتویات معده به حلق

تهوع(دل به هم خوردگی )

 استفراغ

 آروغ زدن

علل سوءهاضمه :

– ۱ بلع هوا ، می تواند به علت اضطراب مزمن ، خوردن سریع غذا ،نوشیدن نوشابه های گازدار ، نوشیدن هر نوشابه ای با نی ، جویدن آدامس ، مکیدن آب نبات سفت ، سیگار کشیدن و نامتناسب بودن دندانهای مصنوعی باشد و همچنین خود آروغ زدن مکرر می تواند بلع هوا را تشدید کند .

۲ – افزایش گاز روده ای ، می تواند به دنبال خوردن بعضی از مواد غذایی مثل حبوبات ، پیاز ، کلم و شلغم خام و …ایجاد شود . بعضی از میوه ها ) انجیر ، خرما ، آلو ( آدامسها و آب نباتهای بدون قند ) که ماده شیرین کننده افزودنی دارند( و عفونت ژیاردیا می توانند تولید گاز در روده ها را زیاد کنند . می توان با خیساندن حبوبات به مدت نیم ساعت قبل ازپخت غذا و دور ریختن آب حاصل از خیساندن ، مانع سوءهاضمه شد .

۳ – عدم تحمل غذا ، مرکبات و غذاهای ادویه دار ، غذاهای چرب در ناراحتی دستگاه صفراوی و شیر و …

۴ – اشکال در تخلیه کافی معده :گاهی سوءهاضمه نشانه ای از ابتلا به یک مشکل جدی تر می باشد که می تواند به علت بیماری انسداد راه خروجی معده ، فلج معده ، زخم دوازدهه ، نارسایی لوزالمعده و … یا عموم ا کاهش حرکت انتهای معده و تأخیر در تخلیه بدون علت و ناشناخته شده باشد . بدیهی است در مواردی که سوء هاضمه با کنار گذاشتن عادات بدغذایی و مصرف ضد اسیدها بهبودی نیابد ارجاع به پزشک ضرورت دارد ، بویژه در موارد زیر :

بیمار بیش از ۵۰ سال سن داشته باشد

اخیر ا بدون دلیل دچار کاهش وزن شده باشد

در بلع مشکل داشته باشد

 استفراغهای شدید داشته باشد

 مدفوع سیاه و قیر مانندی دفع کند  که این امر به معنی وجود خون در مدفوع است

توده ای در محدوده معده خود لمس کند .

۵ – زیاده روی در مصرف الکل و نیز دخانیات در ایجاد سوء هاضمه نقش شناخته شده دارد . غذاهای چرب و یا غذاهای مانده با احتمال بیشتری باعث سوء هاضمه می شوند . توانایی آنزیمی افراد در هضم و جذب مواد غذایی متفاوت است .غذاهایی که خوب هضم و جذب شوند باعث تحریک گوارشی و علائم سوء هاضمه خواهند شد.

نکته:

به افرادی که دچار سوءهاضمه،نفخ،بوی بد دهان،مشکل هضم غذا،ورم معده هستند توصیه می شود از افشره شش گیاه پرگاس استفاده کنند.

که این افشره علاوه بر بهبودی علایم بالا،سوخت وساز بدن را تنظیم می کند،و متابولیسم را نیز افزایش می دهد.

 

اشتراک گذاری:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *