علت و درمان قار و قور شکم
مسئله صدای شکم مدتهاست که برای ما ناشناخته مانده است. مشکل اصلی اینجاست که این صدا در بسیاری اوقات باعث خجالت ما هستند. اما واقعا چه چیز باعث می شود که معده به این صورت فریاد بزند؟ و آیا راهی برای پیشگیری از آن وجود دارد؟
دلایل اصلی قاروقور شکم چیست؟
همانطور که اکثر شما می دانید مصرف غذاهای سنگین و گاهی فاقد کیفیت مطلوب همچون فست فود ها و غذاهای کنسرو شده و غذاهای نفاخ مانند نخود باعث ایجاد صدا در شکم می شود همچنین ضعف در دستگاه هضم غذا هم این صدا را به بار می آورد.
زمانی که به دنبال مصرف غذایی نفخ ایجاد می شود این نفخ ایجاد شده باید از طریق مقعد و یا دهان خارج شود در غیر اینصورت در داخل شکم باقی مانده و با حرکت خود صدای قاروقور را ایجاد می کند.
گرسنگی یکی از دلایل اصلی این صداها است. وقتی برای حدود ۲ ساعت چیزی نخورده باشید، اعصابی که در دیواره معده وجود دارند، باعث افزایش هورمون گرسنگی شده و خالی بودن معده را به مغز اطلاع می دهند. علاوه بر گرسنگی، پایین بودن قند خون نیز می تواند منجر به این شود که مغز مطلع شده و برای حل مشکل، هورمون orexin را آزاد کند. این هورمون به معده می گوید الان ممکن است زمانی مناسب برای رفع گرسنگی باشد.
هیپوتالاموس، که مسئول هماهنگی دستورهای بدن -مثل کنترل کردن گرسنگی- است، از بین فرمانها یکی را انتخاب می کند. در ابتدا این هورمون باعث می شود که ماهیچه های نرم شکم، منقبض شوند. اسیدها و بقیه مایعاتی که باعث هضم غذا می شوند، در معده و روده افزایش می یابد و فضا را برای غذای بعدی آماده می کند. انقباض به صورت دایره ای شکل در معده انجام می شود و ارتعاشاتی را تولید می کند که باعث تولید صدا می گردد. صدای معده تا ۲۰ دقیقه طول می کشد و هر یک یا دو ساعت ادامه پیدا می کند تا شما غذا بخورید.
اما صدای معده تنها در اوقاتی که گرسنه هستید، اتفاق نمی افتد حتی وقتی که غذا میل کرده اید هم اتفاق می افتد. ماهیچه های منقبض کننده معده و روده کوچک نیز مسئول مخلوط کردن غذا با گاز و مایعات هستند. این انقباضات باعث می شود که غذا، گاز و مایعات فشرده شده و باعث لرزش ماهیچه های معده شده و صدای معده را منجر شوند.
درمان:
اگر قاروقور شکم به دلیل گرسنگی باشد خوب ساده است که با مصرف غذا این صدا برطرف می شود اما اگر دلیل دیگری داشته باشد راه چاره چیز دیگری است.
قدم اول رعایت در خوردن مواد غذایی است که به ان اشاره شد. قدم بعدی پرهیز از مصرف مخلفاتی همچون سالاد, سبزی, دوغ و نوشابه به همراه غذا است. همچنین گفتنی است که با جویدن به اندازه غذا و پرخوری نکردن تا حد بالایی این مشکل کنترل می شود.
عصاره نعناع یک درمان گیاهی و سنتی و در عین حال بسیار موثر برای این مشکل است اما این بدان معنا نیست که هرچه می خواهید میل کنید و بعد مقداری از این عصاره را خورده و مشکلی هم پیش نیاید.