پلاکت خون (Plt )
پلاکتها، اجزای کوچک مسطحی در خون هستند که از بقیه سلولهای خونی بسیار کوچک ترند.
پلاکت ها موجب انعقاد خون شده و وظیفه اصلی آنها جلوگیری از خون ریزی و خارج شدن گلبولقرمز از داخل رگ ها می باشد.
مقدار طبیعی پلاکت بین 150 هزار تا 400 هزار در هر میلیمترمکعب خون برای بزرگسالان است. در نوزادان این مقدار کمی بیشتر است.
توجه : پلاکت زیر 50 هزار یا بیشتر از یک میلیون غیر طبیعی است و نیازمند توجه خاص است.
عوامل موثر در کاهش پلاکت خون
بزرگ شدن طحال، خونریزی شدید ، لوسمی یا سرطان خون، عوامل وراثتی، شیمی درمانی بعد از سرطان، عفونت و نارسایی مغز و مصرف برخی از داروها مانند استامینوفن از عوامل موثر در کاهش پلاکت خون هستند.
عدم تولید پلاکت نیزمیتواند به خاطر مشکلات استخوانی باشد.
عوامل موثر در افزایش پلاکت خون
بیماری آرتریت روماتویید، کمخونی وفقر آهن، برداشتن طحال، بعضی سرطانها ، بیماریهای ژنتیکی خاص،انجام ورزش شدید و قدرتی و قرصهای ضد بارداری باعث افزایش مقدار پلاکت خون میشوند.
افت و افزایش پلاکت خون منجر به چه بیماری هایی می شوند؟
افزایش میزان پلاکت خون (پلاکت بالای ۴۵۰٫۰۰۰) منجر به بیماری ترومبوسیتوز می گردد و به دو دسته ترومبوسیتوز اولیه یا اساسی و ترومبوسیتوز ثانویه تقسیم میشود.
- در ترومبوسیتوز اولیه سلول های ناهنجار در مغز استخوان باعث ساخت مقدار زیادی پلاکت می شوند، اما دلیل تغییر هنجار سلولها نامعلوم است.
- ترومبوسیتوز ثانویه مانند نوع اولیه آن است با این تفاوت که علت مشخص است و می تواند به علت کم خونی، سرطان، التهاب ، عفونت یا… باشد.
در ترومبوسیتوز نوع اول و دوم علائم بیماری در بدن یکسان است. این علائم شامل لخته های خون در دست ها و پاها می شود و درصورتیکه درمان نشوند ممکن است به سکته قلبی منجر شود.
زمانیکه در خون شما پلاکت کافی وجود ندارد ( کمتر از ۱۵۰٫۰۰۰) به بیماری ترومبوسیتوپنی مبتلا شده اید که از علل آن عبارتند از:
مصرف آسپیرین یا سایر داروهای ضد التهاب غیراستروییدی،بزرگی طحال،کاهش درجه حرارت بدن،انتقال خون،مصرف الکل و …
در ترومبوسیتوپنی تمایل به خونریزی به ویژه از عروق خونی کوچکتر وجود دارد و این موضوع باعث خونریزی غیرطبیعی در پوست و دیگر قسمتهای بدن میشود.
بهطور کلی ترومبوسیتوپنی یا باعث کاهش تولید پلاکت یا افزایش تخریب پلاکت میشود ازجمله علل کاهش تولید پلاکت میتوان به نارسایی مغز استخوان، کمبود تغذیهای و عفونتهای ویروسی مثل ایدز اشاره کرد.
چرا خانم های باردار باید به میزان پلاکت خون خود توجه کنند؟
پایین بودن پلاکت خون در زنان باردار دلایل مختلفی دارد که خطر خونریزی مغزی را در مادر و جنین افزایش میدهد.
- در حاملگی بهویژه در سهماهه سوم به دلیل تغییراتی که بارداری در بدن ایجاد میکند ممکن است پلاکت خون پایین بیاید.
- مسمومیت بارداری و دیابت از دلایل پایین بودن پلاکت خون در زنان باردار است.
توجه: اگر پلاکت خون مادر پایین باشد آنتیبادی که باعث میشود پلاکت پایین بیاید از جفت عبور کرده و موجب پایین آمدن پلاکت خون جنین نیز میشود.
*خانمها بهتر است پیش از اقدام به بارداری نسبت به بررسی وضعیت خونی خود اقدام کنند.
جوانه شبدر موثر در رفع کم خونی و پلاکت پایین
1.یکی از روش های موثر در درمان کم خونی و پلاکت پایین مصرف جوانه شبدر می باشد که پیشتاز میدان رقابت در مقابل مکمل های غذایی غیر طبیعی است.
2.فواید دیگری نیز دارد که در زیر به آن اشاره شده است:
3.تصفیه کننده ی خون و تنظیم فعالیت های کبدی
4.درمان گرگرفتگی و بدخلقی ناشی از علائم یائسگی
5.آرامبخش اعصاب
6.مفید در درمان افسردگی
7.آنتی اکسیدان قوی(ضد سرطان)
8.پیشگیری از پوکی استخوان و بیماری های قلب
طرز تهیه جوانه شبدر
برای تهیه جوانه شبدر ابتدا 100 تا 250 گرم دانه شبدر را پاکسازی و شستشو کرده در ظرف آبی خیس کرده و در جای خنک و دور از نور زیاد گذاشته و روزانه یک تا دو بار آب آن را عوض کنید ، پس از حدود دو روز خیس بودن آنها داخل آبکش ریخته و دستمالی مرطوب روی آنها قرار دهید و سطح دستمال را مرطوب نگاه دارید و این عمل را تا تا زمانی که جوانه سر از پوسته دانه بیرون بزند ادامه دهید، اگر مراقبت های لازم را انجام دهید ظرف 3 الی 5 روز با توجه به نوع دانه جوانه ها آماده میگردد بعد از اینکه جوانه آماده شد در یک ظرف در بسته در یخچال نگهداری کنید .
روش مصرف
1.روش اول : یکی از روشهای استفاده به این صورت است که می توانید جوانه تازه را هر وعده یک قاشق مرباخوری میل کنید.
2.روش دوم : هر زمان سالاد تهیه میکنید مقداری از آنرا به سالاد اضافه و نوش جان کنید
3.روش سوم : جوانه شبدر را پس از خشک کردن آسیاب کنید واز آن به همراه سبزیجات و سایر جوانه ها سوپ جوانه تهیه کنید که خاصیت زیادی دارد.
سلام.وبسایتتون خیلی خوب و مفیده.به کارتون ادامه بدین