چقدر به فکر تناسب اندام و لاغری خود هستید؟
آیا چاقی می تواند عاملی بر مرگ و میر باشد!؟
متابولیسم(سوخت و ساز) چه تاثیری بر روی لاغری دارد؟
بیماری کبد چرب چه تاثیری بر روی چاقی می گذارد؟
در جوامع امروزی به دلیل تغییرات نوع تغذیه و کاهش فعالیت های فیزیکی، چاقی به یک مشکل عمده در بسیاری افراد تبدیل شده و آنها را شدیدا نگران کرده است. سازمان جهانی بهداشت در تازه ترین گزارش آماری خود اعلام کرد، اضافه وزن و چاقی پنجمین عامل مرگ و میر در جهان محسوب می شود.
چاقی چیست؟
هنگامی که بافت چربی بیش از حد طبیعی در بدن فرد انباشته شود و یا تجمع پیدا کند چاقی می نامند. تعریف های زیادی در مورد چاقی وجود دارد از جمله :اکثر مردم عادی به افرادی که شکمشان جلو افتاده باشد چاق می گویند و پزشکان افرادی که بیش از 15% اضافه وزن دارند را چاق می گویند، و همچنین متخصصان زیبایی افرادی را که فاقد تناسب لازم بین قد، استخوان بندی و وزن هستند را چاق می نامند.
به چه کسی چاق می گوییم؟
شایعترین روش برای تخمین چاقی استفاده از شاخص توده بدن (BMI) است. شاخصی که با تقسیم کردن وزن شخص بر حسب کیلوگرم بر توان دوم قد وی بر حسب متر به دست می آید. و اگر عدد بدست آمده بین 30 تا 34 باشد، چاقی درجه یک گفته می شود ، اگر بین 35 تا 39 باشد، چاقی درجه دو، اگر بیش از 40 باشد، چاقی پر خطر می نامند ، اگر بین 18.5 تا 29.4 باشد دارای وزن مناسب است و اگر کمتر از 18 باشد، لاغر گفته می شود.
چرا چاق می شویم؟
چاقی در زنان شایع تر از مردان است و معمولاً روند آن از دوران بلوغ آغاز شده و پس از ازدواج و بارداری افزایش می یابد . گاهی اوقات این نوع چاقی پس از یائسگی ایجاد می شود.
اختلالات هورمونی و غده هیپوفیز، کم کاری تیروئید، بیماری تخمدان پلی کیستیسک، مشکلات روحی و عصبی، عوامل محیطی و ژنتیکی، اختلال در سوخت و ساز بدن، بیماری کبد چرب و… در روند چاقی افراد تاثیر گذار هستند.
در این بخش به اهمیت متابولیسم و اندام های مرتبط با آن که نقش عمده ای در سوخت و ساز بدن را ایفا می کنند، می پردازیم.
متابولیسم بدن
اهمیت متابولیسم در بدن:
متابولیسم به فرایندهای بیشمار شیمیایی که به طور مداوم در بدن انجام می گیرند گفته می شود که موجب ادامه حیات و عملکرد طبیعی بدن می شود.
این فرایندها نیاز به انرژی گرفته شده از غذاها دارد و هرچه سنتان بالاتر می رود، متابولیسم بدن پایین می آید و باید بیشتر مراقب وعده های غذایی خود باشید.
امروزه سبک و شیوه زندگی افراد آنطور که باید و شاید صحیح و سالم نبوده و بی تحرکی، مصرف مواد غذایی مضر(فست فود،نوشابه های گاز دار،روغن های ناسالم خوراکی و …)، کشیدن سیگار، اضطراب و نگرانی را در زندگی روزمره خود گنجانده اند که می تواند زمینه سازی در کاهش متابولیسم بدن و حتی سوء هاضمه(اختلال در هضم) باشد و منجر به سوزش سر دل، استفراغ، حالت تهوع و… شود.
ازجمله اندام هایی که نقش به سزایی درافزایش متابولیسم دارند میتوان به غده تیروئید و کبد اشاره کرد .
نقش غده تیروئید در متابولیسم بدن
غده تیروئید میزان سوخت و ساز بدن را تنظیم می کند و به آن غده تناسب اندام نیز می گویند. هر گونه اختلال در عملکرد تیروئید باعث بروز مشکلات متابولیسمی می شود، کم کاری تیروئید باعث کاهش روند متابولیسم شده و منجر به چاقی می شود.
نقش کبد در متابولیسم بدن:
به عنوان یکی از بزرگترین اندامهای داخلی بدن ، وظیفه انجام اعمال حیاتی مختلفی را در بدن از جمله سوخت و ساز و شکستن چربی ها در بدن را بر عهده دارد. در صورت بروز اختلال در آن، چربی در کبد رسوب کرده و موجب کبد چرب(اختلال در آنزیم های کبدی) می شود.
حدود 70 درصد افراد چاق(خصوصا چاقی در ناحیه شکمی) به بیماری کبد چرب مبتلا هستند و معمولا از ابتلا به آن بی خبر هستند و باید حتما آزمایش خون و یا سونوگرافی در جهت تشخیص بیماری، انجام شود.
بیماری کبد چرب دارای سه مرحله است: در مرحله اول، چربی در اطراف کبد تجمع می یابد، در صورت ادامه این روند، در کبد التهاب ایجاد می شود و در ادامه این عارضه منجر به ایجاد سیروز کبدی و با گذشت زمان با مرگ مواجه می شوند.
سخن آخر: بیماری کبد چرب، سوء هاضمه ودر نهایت چاقی را جدی بگیرید و با شیوه ای درست و سالم، زندگی خودتان را به سمت سلامتی و عاری از هر گونه بیماری جلو ببرید.